Infraroodverwarming werkt door het voorzien van een onzichtbare elektromagnetische straling met een golflengte tussen 780 nm en 1 mm.

Verwarming via infraroodstralen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infraroodverwarming is natuurlijk de zon die via haar straling zelfs een ijskoude winterdag lekker warm kan doen aanvoelen. Warm of koud hebben hangt niet altijd af van de temperatuur van de lucht in de omgeving. Skiërs en snowboarders hebben het niet koud zolang de zon op hen schijnt.

Via ditzelfde principe werkt een infraroodverwarming ook voor uw huis. Onze infraroodpanelen zullen dankzij hun straling alle objecten in de ruimte verwarmen op dezelfde wijze als de zon dit zou doen. Als infraroodstralen een oppervlak raken dan staan die een bepaalde warmte af aan dat oppervlak ongeacht de temperatuur van de omgeving. De meeste objecten absorberen immers deze infrarood warmte en geven ze langzaam terug af. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de mensen.

energy_saving_IR

Hoe werkt infraroodverwarming?

Infrarood licht niet zichtbaar voor het menselijk oog. De reden dat infraroodstralen warmte afgeven is omdat onze huid en kleren dat licht opnemen. Dat verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. In de zon voel je veel meer infraroodstralen op je huid omdat die je warm houden, terwijl er in de schaduw veel minder infraroodstraling je lichaam bereikt.

Infraroodstralen verwarmen dus niet de lucht, maar alle materialen die zich in de nabijheid bevinden: muren, plafond, vloer, meubelen en personen. Warme muren, plafond en vloer zorgen voor een perfect thermisch comfort dat niet kan worden bereikt met klassieke convectiewarmte.

Waarom infraroodverwarming gebruiken?

Infrarood zorgt ervoor dat de lucht niet uitdroogt. Het is vergelijkbaar met de stralen van de zon maar dan zonder de schadelijke UV-stralen.

De kosten om een volledig huis te verwarmen worden zijn beperkt daar infrarood op een energie-efficiënte manier verwarmt. Via thermostaten en schakelaars kan je beslissen welke ruimtes je verwarmt op welk tijdstip van de dag. Zo kan je de verwarming aanschakelen als je een ruimte binnenkomt en terug uitschakelen als je deze verlaat.

  • De kosten van infraroodverwarming liggen lager dan bij andere verwarmingsmethodes.
  • De panelen kunnen uitgerust worden met een schilderij of foto erop afgebeeld.
  • Infralia-panelen vereisen weinig tot geen onderhoud.
  • De panelen kunnen tot over 100.000 uren meegaan.
  • Ieder panel kan afzonderlijk of in groep bediend worden.

infrared_heating_diagram

De voordelen van infraroodverwarming

Infrarood Radient Verwarming

Infraroodverwarming is aan een snelle opmars bezig als verwarmingskeuze voor thuis of op kantoor. Verwarmen op infrarood heeft dan ook tal van voordelen. Om er slechts enkele te noemen:

  • Energiezuinig: infrarood verwarmingspanelen zijn zeer energiezuinig en beperken het energieverbruik tot 50% van de traditionele manieren van verwarmen.
  • Zuinig: de prijs van infraroodverwarming is laag omdat er geen zware installatiekosten aan verbonden zijn. Met een eenvoudig stopcontact kan je al starten.
  • Gezond: het is een heel comfortabele manier van verwarmen die bovendien gunstige effecten heeft op de gezondheid.
  • Ecologisch: infraroodpanelen zijn ecologisch want ze bestaan uit gerecycleerd materiaal.

Bekijk alle voordelen >

Light_Spectrum

Weetje: wie heeft infrarood ontdekt?

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel.

Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij een nog hogere temperatuur en hij concludeerde dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is. Die nieuwe regio in het elektromagnetische spectrum is de infraroodstraling.