Infrarood panelen als energiebesparende verwarming

Hoog rendement voor laag verbruik
Elektrische verwarming slorpt veel energie. Het verbruik ligt hoog, het rendement blijft laag. Bovendien is de comfortgevoel en de kwaliteit vaak ondermaats. Behalve bij infraroodpanelen. Infrarood verwarmingspanelen werken ook op elektriciteit, maar verwarmen met infraroodstralen, in plaats van de lucht te verwarmen.

Infraroodpanelen zijn energiebesparend door de manier waarop ze werken. De stralen werken rechtstreeks in op de objecten, materiaal en personen in de ruimte. Ze bieden een hoog rendement voor een laag verbruik.

Hoe werken infraroodpanelen?
Een klassieke convectieverwarming warmt in eerste instantie de circulerende lucht op. Onze infraroodpanelen warmen eerst mensen en voorwerpen op, en niet de lucht eromheen. Infraroodstralen warmen op korte tijd de huid op, en die warme gloed gaat via de bloedcirculatie het lichaam rond. Je voelt dus vrij snel een comfortabele warmte terwijl de omringende lucht koeler kan zijn.

De infraroodstralen warmen ook muren en voorwerpen op in een kamer. Het is dus van belang om die warmte binnen te houden met een degelijke isolatie. Zo krijg je zelfs met een laag afgestelde thermostaat een aangename omgevingstemperatuur.

Deze illustratie toont het verschil tussen conventionele convectiewarmte en infraroodverwarming:

infrared-heating

Infrarood in de natuur
Het beste voorbeeld van infrarood in de natuur, is de zon. De infraroodstralen van de zon dringen diep in ons door en geven een warm gevoel, ongeacht de omgevingstemperatuur. Daarom kunnen we op skivakantie vaak in een T-shirt een schnaps drinken op een terras, terwijl het buiten toch amper -5°C is. En om dezelfde reden krijg je het thuis of op kantoor zelfs in koude ruimtes snel behaaglijk warm. Met een laag verbruik.

Infraroodpanelen: de enige elektrische verwarming die als energiebesparend kan worden beschouwd.