Je kunt wel de verwarming op de hoogste stand zetten, maar als de warmte direct weer ontsnapt, heeft dat weinig zin. Lees hier enkele tips om warmte beter in huis te houden.

Zorg voor een goede isolatie van je dak en muren. Vooral in woningen van voor 1980 kan dit tegenvallen. Met goede isolatie kan je 20 à 30% op je energiefactuur besparen.

Plaats tochtstrips voor ramen, deuren en brievenbussen. Zelfs de kleinste kieren zoals sleutelgaten doen warmte ontsnappen. Ook gebruik maken van gordijnen kan helpen om warmte binnen te houden.

Schijnt de zon overdag, dan laat je je gordijnen best wel open. De zon kan je woning, ook tijdens de winter, al van extra warmte voorzien.

Het luikje waardoor je huisdier naar binnen komt kan ook voor warmteverlies zorgen. Probeer dierenluikjes te isoleren met een stuk deken.

Zijn er kamers in huis die je niet gebruikt? Sluit de deuren. Via deuren gaat heel wat warmte verloren. In slaapkamers is de optimale temperatuur 17°C, terwijl dat in de woonkamer 21°C bedraagt.

Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Gebruik maken van speciale ventilatieopeningen helpt om slechte lucht te filteren en goede lucht binnen te halen. Het gaat ook schimmelvorming tegen.

Zorg ervoor dat je meubels de warmtebron niet blokkeren. Ook natte kledij hou je het best weg van de verwarming. Dit kan uiteraard wel wanneer je kiest voor een (handdoek)droger.

Leg tapijten op de vloer. In tegenstelling tot laminaat of parket, zorgen tegels voor een koude atmosfeer in huis. Kies dan ook voor tapijten om je kamers warm te houden.

Zet je verwarming niet te hoog. Ook al heb je het zo koud, toch kan het beter zijn om te kiezen voor een gematigde temperatuur. Je lichaam zal stilaan wennen aan deze nieuwe temperatuur.

Probeer het gebruik van de dampkap in de keuken te beperken tot het koken. Op andere momenten kan een dampkapnamelijk warmte wegzuigen.

Gebruik eens de oven om een maaltijd klaar te maken. Een oven brengt zowel tijdens als na het bakken heel wat warmte in een kamer.

Wanneer je in de douche kruipt, laat de badkamerdeur open. De warmte die het hete water met zich meebrengt, kan zich gemakkelijk verspreiden doorheen andere kamers.

Warm hebben begint bij jezelf. Op blote voeten rondlopen zorg ervoor dat je het niet snel warm krijgt. Zorg dus voor warme sokken of pantoffels. Ook een klassieke warmwaterkruik doet zijn werk.