UV-C lampen en toestellen zijn beide in staat om schadelijke micro-organismen te doden. Het verschil is dat UV-C lampen ook gevaarlijk zijn voor de mens, terwijl UV-C toestellen zo ontworpen zijn dat ze onschadelijk zijn.

Waarom zijn UV-C lampen gevaarlijk?

UV-C lampen mag je enkel gebruiken in kamers waar je niét bent. UV-C licht kan je huid en ogen namelijk permanent beschadigen. Om die reden komen UV-C lampen met een afstandsbediening of een timer. Gebruik van een lamp kent dus beperkingen.

Bij toestellen zoals de Airflow Sterilizer zit het UV-C licht in een afgesloten kast waardoor je niet in contact komt met het schadelijke licht. De lucht wordt door het toestel naar binnen gezogen en ‘clean’ terug naar buiten gebracht. Dit toestel kan je dus 24/7 gebruiken.

UVC Lamp

Een tweede reden waarom UV-C lampen gevaarlijk kunnen zijn is dat bepaalde varianten ozon genereren. Ozon is schadelijk voor de luchtwegen en kan op termijn zelfs astma en andere longproblemen veroorzaken. Met een desinfectietoestel is dit niet het geval.

Tot slot kunnen UV-C lampen kwik bevatten. Op zich is dit geen probleem. Als je de lamp echter per ongeluk beschadigt, kan de kwik vrijkomen, wat op termijn mogelijk allerlei vage gezondheidsklachten veroorzaakt.

Een lamp zal in eerste instantie een pak minder kosten, maar de risico’s zijn veel groter. Naar veiligheid en efficiëntie toe is een afgesloten UV-C toestel een betere optie.

Meer weten over UVC? Stuur ons een mailtje: