Verwarming is nodig om een aangenaam gevoel te krijgen. Hieronder vergelijken we de verschillende soorten warmtebronnen met elkaar. Vervoeg je ons eerst even op Facebook?

1. Open vuur

Onze voorouders maakten gebruik gemaakt van een open vuur en dat heeft zowel voor- als nadelen. In bosrijke landen worden open vuren gemakkelijker toegepast dan bij ons, waar hout een luxeartikel geworden is. Een open haard of vuurkorf in de tuin worden onmiddellijk met gezelligheid geassocieerd. Niettemin wordt een open vuur bij ons nagenoeg niet als hoofdverwarming gebruikt. Wist je trouwens dat een open vuur voor 80% uit infraroodstraling bestaat?

Open vuur

2. Centrale verwarming

Momenteel is centrale verwarming op gas of mazout de meest toegepaste verwarming. De cv-ketel verwarmt hierbij water dat via leidingen door de radiatoren stroomt en vervolgens warmte afgeeft. Het afgekoelde water stroomt vervolgens weer terug naar de cv-ketel waar het opnieuw wordt opgewarmd. De meeste radiatoren hebben eigen heengaande en teruggaande leidingen. Door de gehele omgevingslucht te verwarmen wordt de warmte overgebracht naar de mens. De warmte stijgt naar het plafond waardoor eerst het bovenste deel van de kamer wordt verwarmd en pas daarna het leefgedeelte. Deze stijgende lucht veroorzaakt stofcirculatie wat nadelig is voor astma- en carapatiënten.

Centrale verwarming

3. Luchtverwarming

Met een buizensysteem wordt de warmte die opgewekt wordt in een centrale stookinrichting langs kanalen naar verschillende ruimtes geleid. Dit is een ouder systeem. Momenteel wordt een verwarmingsblok gebruikt in grote hallen en ruimtes, en wordt de warmte met hoge temperatuur onmiddellijk in de ruimte geblazen, om zo de omgevingslucht te verwarmen. Met ventilatoren wordt dan de stijgende lucht terug naar beneden gedreven. Het bovenste deel van een hal of werkruimte wordt zo meestal onnodig verwarmd. Veel energie gaat dan verloren bij het opwarmen van ongebruikte kubieke meters.

Luchtverwarming

4. Infraroodverwarming   

Korte- en medium golf

De meeste elektrische terrasverwarmingen werken met korte of medium golf infrarood, dat wil zeggen met zichtbare verwarmelementen. De korte en medium golf infraroodstralers hebben echter een veel hoger vermogen, en worden daarom meer gebruikt op terrassen buiten. De korte golf infraroodstralers geven 40% rood licht, en slechts 60% warmte. Dit zijn de gekende rode lampen.

Infrarood lange golf

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel. Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij een nog hogere temperatuur en hij concludeerde dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is.

Infraroodstralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar zijn op de huid waarneembaar door hun warmtewerking. Infrarood lange golf verwarmt rechtstreeks de objecten zonder de lucht eerst te moeten opwarmen. De infraroodstralen worden door de objecten opgenomen en vervolgens weer afgegeven (accumulerende en reflectie), waardoor de werking extra effectief wordt. Hierdoor ontstaat een homogene, sensationeel verwarmde, ruimte.

Door de bloedcirculatie van de mensen te stimuleren, creëert infrarood een betere doorbloeding, en heeft dus een heilzame werking bij gewrichtspijnen en reuma. Het vermindert eveneens alle bacteriële groei of schimmelgroei.

Infraroodverwarming

Warmtebronnen vergelijken