Het rendement van infrarood verwarming betreft de hoeveelheid straling die het toestel afgeeft, in verhouding tot de gebruikte elektrische energie. Hoe kwalitatiever het toestel, hoe beter die verhouding.
Het rendement van infrarood verwarming hangt niet alleen af van de stralingsbereik van het apparaat, maar ook van andere factoren zoals:
#1. De buitentemperatuur: het is een evidentie dat je tijdens de wintermaanden meer moet gaan verwarmen dan tijdens de zomermaanden.
#2. De isolatiegraad van je woning: hoe beter de isolatie van je woning, hoe minder een infrarood toestel verbruikt. In een goed geïsoleerde woning heb je ongeveer 5 Watt/m³ minder nodig in vergelijking met een normaal geïsoleerde woning. Bij een slecht geïsoleerde woning moet je daar 5 Watt/m³ bij optellen.
#3. De gewenste opwarmtemperatuur: hoe hoger de gewenste temperatuur, hoe meer Watt/m³ je nodig hebt. Het voordeel van lange-golf infrarood verwarming is dat je de thermostaat 2 graden lager zetten dan convectieverwarming en toch hetzelfde comfort ervaart.
#4. Het type toestel: infrarood panelen zijn vooral geschikt voor het continu opwarmen van ruimtes. De temperatuurcurve gaat traag omhoog, maar blijft de hele tijd constant. Radiant heaters, daarentegen, zijn geschikt voor snelle opwarming. In een periode van 10 minuten mag je al rekenen op een volledig opgewarmde ruimte. Radiant heaters hebben daarnaast een hogere oppervlaktetemperatuur dan infrarood panelen. In de badkamer, bijvoorbeeld, of als bijverwarming zijn ze de beste keuze.
Het grote voordeel van infrarood toestellen is dat je ze gemakkelijk in- en uitschakelt. Zo vermijd je hoge verbruikskosten op momenten dat je geen verwarming nodig hebt.
Combineer je infrarood verwarming met zonnepanelen, dan mag je rekenen op extra besparingen.
Vooral op lange termijn zijn infrarood toestellen een goede investering. Je hebt namelijk geen tot weinig onderhoudskosten.