Verwarmen via infrarood bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infrarood verwarming is natuurlijk de zon die zelfs een ijskoude winterdag lekker warm kan doen aanvoelen.

Warm of koud hebben hangt niet altijd af van de temperatuur van de lucht in de omgeving. Skiërs en snowboarders hebben warm zolang de zon op hen schijnt.

Wie heeft infrarood straling ontdekt?

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel.

Herschel stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij een nóg hogere temperatuur.

Hij concludeerde dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is. Die nieuwe regio in het elektromagnetische spectrum betrof de infrarood straling.

Elektromagnetisch spectrum - infrarood

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming in huis werkt dus volgens hetzelfde principe als de zon. We onderscheiden drie types elektromagnetische straling die gebruikt worden in infrarood toestellen. Hoe korter de infrarood golven, hoe heter de temperaturen.

1. Korte-golf infrarood straling (IR-A): 0,78 tot 1,5 micron.

Korte-golf infrarood straling is dus het meest intens en herken je aan de rood-oranje kleur. Dit type wordt vaak gebruikt voor terrasverwarming.

2. Middengolf infrarood straling (IR-B): 1,5 tot 3 micron.

Middengolf infrarood straling herken je aan het donkerrode licht en komt voor in toestellen voor openbare ruimtes, sauna’s, woon- en badkamers alsook terrasverwarming.

3. Lange-golf infrarood straling (IR-C): 3 micron tot 1000 micron (1 mm).

Lange-golf infrarood straling zendt geen zichtbaar licht uit en is daarbij geschikt voor gebruik als hoofdverwarming. Dit type straling wordt ook het best opgenomen door het menselijke lichaam.

Via dit laatste type straling kunnen ook infrarood panelen objecten in de ruimte verwarmen. De infrarood stralen staan warmte af aan de oppervlaken, ongeacht de temperatuur van de omgeving.

infrared heating diagram

De meeste objecten absorberen deze stralingswarmte en geven ze langzaam terug af. Hetzelfde geldt uiteraard voor onze huid en kledij die licht (en zo ook warmte) opnemen. Hoe meer licht, hoe warmer. Vergelijk maar zitten in de zon met zitten in de schaduw.

Is infrarood verwarming toch nog niet helemaal duidelijk? Stuur ons gerust een mailtje.