Infrarood verwarming installeren doe je gemakkelijk zelf. Van sommige toestellen zoals de ThermoUp Floor dien je gewoon de stekker in het stopcontact te steken, andere monteer je gemakkelijk aan de muur of het plafond met behulp van de meegeleverde handleiding.

Infrarood verwarming installeren in 4 stappen

1. Bepaal waar je de infrarood verwarming wil installeren

In een nieuwbouwwoning of na renovatie voorzie je best elektriciteit op de plek waar de verwarming moet kopen. De beste optie om plaats te besparen voor de installatie is het plafond, maar ook de muur is een optie. Schakel steeds de elektriciteit uit wanneer je een toestel gaat monteren. 

2. Monteer het infrarood toestel aan de muur of het plafond

Duidt de boorgaten voor de montagebeugels op de muur of het plafond aan. Zorg er steeds voor dat de gaten evenwijdig lopen met de muren zodat je infrarood toestel recht hangt. Panelen aan de muur dienen steeds minstens 20 cm van de vloer verwijderd te zijn.

Infrarood installeren

Boor de gaten met behulp van een schroefboormachine. Monteer eerst de pluggen en dan de schroeven. Zorg ervoor dat de schroeven ongeveer een centimeter blijven uitsteken.

Bij een plafond uit gips kan je best gebruik maken van spreidpluggen om de panelen beter te verankeren. Andere ondergronden zijn doorgaans stevig genoeg voor standaard montage.

3. Verbind het infrarood toestel met de aansluiting

Volg goed de handleiding voor de aansluiting aan het elektriciteitscircuit. Je hebt mogelijk een aantal tools zoals een ontmantelmes en striptang nodig. Wanneer je alle instructies goed hebt gevolgd, kan je beginnen met het aanbrengen van het toestel.

Werk met twee personen – dit gaat doorgaans gemakkelijker. Een iemand houdt het toestel vast, terwijl de andere het infrarood toestel aansluit.

4. Installeer de thermostaat

Komt je toestel met een thermostaat, dan installeren je die best aan een binnenmuur. Een buitenmuur is namelijk altijd kouder door het contact met de buitenlucht. Met behulp van de draadloze thermostaat kan je gemakkelijk instellen wanneer en bij welke temperaturen je de toestellen wil gebruiken.

Wordt de achterzijde van het infrarood toestel niet te warm?

Nee, infrarood toestellen zijn aan de achterkant altijd voorzien van isolatiemateriaal. Zo wordt de straling geconcentreerd aan de voorzijde van het toestel. De toestellen worden altijd op beugels gemonteerd wat het afvoeren van warmte mogelijk maakt.