Infraroodstralen zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar kunnen waargenomen worden door hun warmtewerking. Het infrarood gebruikt in verwarmingssystemen verwarmt rechtstreeks de objecten in de omgeving. Hierdoor ontstaat een aangenaam en homogeen verwarmde ruimte.

De helende functie van warmte

Veel mensen met chronische pijnklachten beweren dat ze minder pijn ervaren op vakantie naar (draaglijk) warme oorden. Infraroodstraling, die we doorgaans uit de zon halen, heeft een helend effect op het lichaam. Om die reden wordt het vaak aangewend bij medische processen.

Warmte heeft drie positieve effecten op het lichaam. Allereerst ontspant warmte de spieren waardoor pijn, die veroorzaakt is door spanning of stress (denk aan nek- en schouderpijn), afneemt. Ten tweede bevordert het de bloedcirculatie in het lichaam. Doordat de bloedvaten uitzetten, stroomt er meer bloed naar de spieren wat een snellere herstelling van ontstoken spieren bevordert. Ten derde heeft warmte een effect op de huidreceptoren. Deze staan rechtstreeks in contact met de hersenen. Onder invloed van warmte verminderen de uitgezonden pijnsignalen en neemt dus ook je pijn af.

Je hoeft niet naar Spanje te reizen om chronische pijn te verlichten met behulp van warmte. Met infraroodverwarming kan je net hetzelfde effect bereiken. Het voordeel aan kunstmatige infrarood is dat je de negatieve effecten van de zon niet hoeft te ervaren.

Naast het verzachten van spier- en gewrichtspijn, heeft warmte ook andere geneeskrachtige functies. Warmte versnelt bijvoorbeeld de herstelling van beschadigde cellen en wonden. Doordat infrarood ervoor zorgt dat de warmte je hele lichaam penetreert, zal je de verbetering ook zelf kunnen merken.

Infraroodverwarming en allergieën

Doordat infraroodverwarming objecten (muren, meubels, plafonds) verwarmt, vindt er geen circulatie van stof en huisstofmijt plaats zoals bij traditionele radiatoren. Dit heeft een positief effect op de luchtwegen en zorgt voor minder irritatie bij mensen met een huisstofmijtallergie. Daarnaast wordt de luchtvochtigheid niet aangetast. De droge lucht die we op koude dagen ervaren, is hier niet te bespeuren.

Daar de luchtvochtigheid constant en optimaal blijft, is infraroodverwarming ideaal voor in de badkamer. Andere soorten verwarming kunnen in een al vochtige omgeving nog meer vocht teweegbrengen. Doordat infraroodverwarming dit niet doet, zal geen condensatie of schimmelvorming in de badkamer ontstaan. Daar schimmels allergieën, huidaandoeningen, verkoudheden en astma kunnen veroorzaken, zal met infraroodverwarming de kans op genoemde aandoeningen afnemen.

Dat infraroodverwarming de bloedcirculatie doet toenemen én de luchtvochtigheid reguleert, is bovendien positief voor je huid. Je zult geen schrale, trekkerige huid meer ervaren, maar een soepele, levendige huid. Die betere bloedcirculatie heeft daarnaast een verlagend op de bloeddruk. Zij die lijden aan hoge bloeddruk zitten dus veilig met dit systeem.

Infrarood werkt ten slotte niet enkel helend voor mensen, maar ook voor dieren. Doordat dieren doorgaans een dikke vacht hebben, zal de infraroodstraling minder heftig aankomen en is het dus ook voor hen perfect veilig.