Net zoals infrarood, is ultraviolet een vorm van elektromagnische straling. Ultraviolet licht wordt van nature uitgezonden door de zon, maar wordt ook in zonnebanken, lasers en (industriële) verlichting gebruikt.

Ultraviolet licht wordt geklasseerd op basis van golflengte, weergegeven in nanometers. Ter verduidelijking: 1 nanometer staat gelijk aan 0,000000001 meter.

UV-licht

Ultraviolet A (UVA) heeft een golflengte van 315-399 nm en wordt bijna niet geabsorbeerd door de ozonlaag. Dit type UV-licht gaat door glas en kleding, en doet stoffen en verf verkleuren. UVA zorgt voor een bruin kleurtje, maar doet de huid verouderen en kan melanomen veroorzaken.

Ultraviolet B (UVB) heeft een golflengte van 280-315 nm wordt grotendeels geabsorbeerd door de ozonlaag. Dit-type UV-licht gaat niet door gewoon glas, maar wel door kwartsglas. UVB doet je huid bruinen en verbranden, maar kan ook voor huidkanker zorgen. De golflengtes 270-300 nm zorgen voor de aanmaak van vitamine D.

Ultraviolet C (UVC) heeft een golflengte van 100-280 nm wordt volledig geabsorbeerd door de ozonlaag. Dit type straling is zeer gevaarlijk en vernietigt het DNA en RNA van micro-organismen zodat ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

Zowel UVA, UVB als UVC kunnen ingezet worden voor desinfectie. UVC is echter het enige type UV-straling dat intens genoeg is om pathogenen te bestrijden. Om die reden wordt UVC-verlichting al tientallen jaren gebruikt in ziekenhuizen. Ook meer geavanceerde technologieën gebruiken ultraviolet C, zoals Infralia’s eigen UVC Airflow.

Meer vragen over onze toepassingen met UVC? Stuur een mailtje: