Iedereen heeft zijn favoriete manier om te douchen. Sanitairfabrikant Grohe en onderzoeksbureau iVOX polsten bij 1.150 Belgen naar hun gewoontes en voorkeuren onder de douche. En dat levert verrassende resultaten op.

Hoewel de lavabo het vaakst een deel van de top drie aan belangrijkste plekken in de badkamer is, wordt de douche door de grootste groep Belgen (41%) op de eerste plaats gezet. Het hebben van een douche is zelfs zo belangrijk dat wanneer men geen douche heeft, 40% ontevreden is over zijn of haar badkamer.

De vuilste?

De helft van de Belgen met een douche (46%) neemt dagelijks of meerdere keren per dag een douche. 18% doucht om de twee dagen. 3 op de 10 Belgen (30%) neemt enkele keren per week of wekelijks een douche.

Luik is de provincie waar het grootste aandeel aangeeft dagelijks te douchen (68%). In West-Vlaanderen geeft dan weer het kleinste aandeel aan dat ze dagelijks onder de douche staan (32%). Maar liefst 68% geeft aan dat ze zich elke dag buiten de douche of het bad (dus aan de lavabo) wassen. Dat is beduidend meer dan in eender welke andere provincie.

Aan de lavabo reinigt men meestal snel zijn gezicht (93%), oksels (74%) en handen(72%). De intieme zones worden door 8 op de 10 Belgen (77%) bijna dagelijks opgefrist. 20% wast deze dan weer 2 tot 5 keer per week.

De luidste?

Vrouwen overklassen mannen als het op zingen onder de douche aankomt. Een op de vier vrouwen gooit de keel maar al te graag open. Bij de mannen is dat maar 17%.

De snelste?

Wij Belgen douchen gemiddeld tien minuten lang. Amper drie op de tien staan vijf minuten of minder onder de douche.

Jongeren en alleenstaanden blijven liever wat langer onder het water staan, zij douchen gemiddeld een minuutje langer dan 55-plussers of mensen die samenwonen of getrouwd zijn.

De coolste?

Wie haat het niet wanneer het water plots ijskoud wordt? Het blijkt ook de grootste irritatie te zijn onder de Belgen: een op de vier rilt alleen al van de gedachte. Een koude badkamer na het douchen (18%), lichaamsharen in het doucheputje (14%) en traag opwarmend water (14%) vervolledigen het lijstje der irritaties.

Opvallend: 55-plussers zetten de douche minder warm dan hun jongere medemens: bij amper 15% staat het water warmer dan 37°C. Bij jongeren onder de 35 jaar loopt dat cijfer al op tot 29%. In het algemeen nemen vrouwen een warmere douchen dan mannen.

De stoutste?

Een op de zes Belgen heeft nu en dan seks onder de douche. 15% van de Antwerpenaren en Vlaams-Brabanders doen het er zelfs meerdere keren per maand. Van alle Vlamingen zijn Antwerpenaren het vaakst seksueel actief onder de douche. Daarna komen in aflopende volgorde de Oost-Vlamingen, West-Vlamingen, Brusselaars, Limburgers en Vlaams-Brabanders.

De favoriete bekende douchepartner?

Als je één bekende Vlaming mocht kiezen om een keertje mee te douchen, wie zou dat dan zijn? Populairste douchebuddies onder de deelnemers van het onderzoek zijn… acteur Matthias Schoenaerts en voormalig Miss België Véronique De Kock.

Bronnen: Livios en Grohe