Voor de komst van Covid-19 was niemand zich echt bewust van de gevolgen van besmetting via aerosolen. Deze microscopische deeltjes, in vaste of vloeibare vorm, wentelen in een gas rondom ons heen, en kunnen onze luchtwegen teisteren.
Ventilatie is cruciaal om besmetting via aerosolen te bestrijden. Een groep van 39 wetenschappers riep overheden in een artikel in het tijdschrift Science op om meer aandacht te besteden aan ventilatiesystemen.
Zet even het raam open
Dit advies horen we al maandenlang. Verse lucht kan namelijk de stroom aerosolen verminderen, vooral als je twee ramen tegelijkertijd open zet. De Nederlandse RIVM vat het goed samen:
Alleen is het in bepaalde omgevingen is niet haalbaar om constant het raam open te zetten, laat staan twee ramen tegelijkertijd.
In bepaalde omgevingen mag het raam niet open uit veiligheidsoverwegingen, denk maar aan banken, psychiatrische instellingen en gevangenissen. Andere gebouwen vergen dan weer een constante temperatuur en luchtvochtigheid, zoals musea. Ten derde kunnen in veel hedendaagse kantoorgebouwen ramen zelfs niet eens open, wat het gebruik van een ander ventilatiesysteem vereist.
Ventileren met buitenlucht is ook niet altijd een goed idee, vooral als de ruimte langs een drukke weg gelegen is. De kans dat fijn stof van buiten naar binnen komt, is namelijk heel groot. Dat fijn stof, dat misschien onschuldig lijkt, is in grote hoeveelheden schadelijk voor je gezondheid.
Het probleem met ventilatiesystemen
Mechanische ventilatiesystemen focussen zich op het verplaatsen van de lucht, waardoor aerosolen opnieuw in het rond worden geblazen. Dergelijke systemen werken vaak met filters. Filters die niet frequent worden schoongemaakt of vervangen, zijn zelf een broeihaard van bacteriën. En zo belanden we in een vicieuze cirkel…
Zelfs de beste HEPA-filters laten nog verontreiniging door. Deze filters filteren fijn stof tot een grootte van 0,3 micrometer, wat niet genoeg is om microdeeltjes kleinere dan 0,1 micrometer uit de lucht te filteren. Dit geldt ook voor deeltjes die wij uitademen.
Een deel van de deeltjes die wij uitademen zal namelijk verdampen, wat ze in grootte doet afnemen en ze doet rondzweven. Die zwevende aerosolen zorgen voor besmettingen in een afgesloten ruimte, zeker wanneer we luid praten, hoesten of niezen.
Dat gebouwen anno 2021 alsmaar vaker aan strenge isolatienormen moeten voldoen, is niet bevorderlijk voor de ventilatie. We creëren schimmel en vocht, en daarvoor moeten we dan ook weer systemen installeren. De meeste ventilatie-installaties zijn bovendien niet sterk genoeg om gecontamineerde lucht volledig af te voeren, zeker als er veel mensen in een ruimte aanwezig zijn.
De discussie rond CO2-meters
Naast fijn stof is ook koolstofdioxide (CO2) een probleem. Elke keer als je uitademt komt er CO2 vrij. Een hoge waarde in een ruimte geeft aan dat ventilatie onvoldoende is. De Taskforce Ventilatie heeft het hier over een bovengrens van 900 ppm. Per vier mensen in een kamer zou minstens één vierkante meter open raam nodig zijn.
Horeca- en fitnesszaken zijn sinds kort zelfs verplicht om een CO2-meter op te hangen. Ook scholen wordt aanbevolen om dit te doen. Eerder dit jaar ging covidecolesquebec.org van een Canadese vader nog viraal nadat hij via een grootschalig experiment kon bewijzen dat het gebruik van CO2-meters en ventilatiesystemen in scholen het aantal gevallen van Covid-19 kon helpen terugdringen.
Eenvoudig lucht reinigen met UV-licht
Een CO2-meter alleen zal de lucht niet verbeteren, enkel alert maken voor een probleem. Een volledig nieuw ventilatiesysteem laten installeren is dan weer kostelijk en niet altijd haalbaar.
Om die reden kan een systeem op basis van ultraviolet licht een interessante investering zijn, vooral in ruimtes waar veel mensen samen komen en het ‘verloop’ hoog is. Denk maar aan scholen, kantoren, horecazaken, medische omgevingen…
De efficiëntie van UV-licht, vooral dan de Ultraviolet C-variant, werd al meermaals aangetoond, zie ook een voorgaand artikel. Verschillende technieken zijn mogelijk, waaronder upper-room systemen waarbij het toestel bovenaan in de kamer wordt gehangen en vrijstaande toestellen die geschikt zijn voor kleinere ruimtes.
Infralia’s UVC-systemen zijn door de Federale Overheid Volksgezondheid en de Task Force Covid19 officieel veilig bevonden en goedgekeurd voor gebruik in binnenruimtes.
👉 Meer info over onze luchtsterilisatiesystemen
Meer weten over ventilatie- en luchtzuiveringssystemen? Stuur ons een e-mail: