Bereken je verbruik in 2 stappen!

  • 1. Kies je ruimte
  • 2. Afmetingen
  • 3. Bekijk het verbruik

1Welke ruimte moet er verwarmd worden?

WOONKAMER SLAAPKAMER KEUKEN BADKAMER STUDEERKAMER KANTOOR BALIE WINKEL ANDERE RUIMTE
Verder naar stap 2

2Hoe groot is de te verwarmen ruimte?

Bekijk het verbruik

INFRAROOD

Het verbruik voor je badkamer
(3,5m x 4m x 2,3m - goed geïsoleerd)
met infraroodverwarming is:

95

of een totaalverbruik van

1330 Watt / uur

dit komt neer op een kost van

0,33 / uur*

of op jaarbasis (180 uur)

59,40

CONVECTIE

Het verbruik voor je badkamer
(3,5m x 4m x 2,3m - goed geïsoleerd)
met een traditionele straalkachel is:

80

of een totaalverbruik van

2675 Watt / uur

dit komt neer op een kost van

0,64 / uur*

of op jaarbasis (180 uur)

115,20

GAS

Het verbruik voor je badkamer
(3,5m x 4m x 2,3m - goed geïsoleerd)
met gas of aardgas is:

105

of een totaalverbruik van

3881 Watt / uur

dit komt neer op een kost van

0,68 / uur*

of op jaarbasis (180 uur)

122,40
Verwarmen met infrarood is 49% in vergelijking met convectie verwarming
Verwarmen met infrarood is 52% in vergelijking met of aardgas verwarming

* Tarief elektriciteit is berekend op 0,65€/kW

* Tarief gas / aardgas is berekend op 1,04€/kW

Vraag een gepersonaliseerde offerte aan voor deze berekening of stuur deze gegevens naar je e-mailadres

Installatie kostprijs

Met infraroodverwarming via verwarmingspanelen, betaalt u enkel voor het paneel, dat u gewoon met een stopcontact kan installeren.

U spaart dus heel wat kosten op de installatie van een buizensysteem zoals nodig is bij de klassieke centrale verwarming. Bovendien verbruikt dit elektrische verwarmingspaneel veel minder elektriciteit dan een klassieke elektrische kachel die lucht verwarmt. De straling van infrarood is aangenaam en comfortabel, en droogt helemaal niet uit zoals andere elektrische verwarmingstoestellen.

Een badkamer bijvoorbeeld moet altijd een beetje warmer zijn dan de rest van uw huis. Daarvoor zijn infrarood panelen heel geschikt. De warmte van de infralia panelen is onmiddellijk voelbaar en zorgt voor een aangenaam warmtegevoel. Een verwarmingspaneel kan bediend worden via een schakelaar of zelfs via een timer. Op die manier kan er gebruik gemaakt worden van de infrarood verwarming indien dat nodig is. Als er niemand aanwezig is dan kan de infrarood verwarming uitgeschakeld worden.

Hoeveel Watt Verbruikt Infrarood Verwarming?

De wintermaanden brengen al eens extreme koude met zich mee en om dan het hele huis met aardgas te verwarmen, stuit je aan het einde van het jaar op een mooi kostenplaatje. Om de jaarlijkse kosten aanzienlijk te verlagen, kun je voor infraroodverwarming kiezen.

 

Wat kost infraroodverwarming?

Infrarood verwarming is in elk geval een goede en economische oplossing, zowel voor hoofd- als bijverwarming,. Daarbovenop is het een zéér voordelig alternatief ter vervanging van een gas installatie, een verouderde en/of  dure elektrische convectie verwarming (denk maar aan een accumulatieverwarming of andere convectoren), of als nieuwe installatie. Zeker in combinatie met zonnepanelen is het een geweldige investering.

Infrarood verwarmt eerst massa. Dat betekent dus de wanden, vloer, meubilair, en ook de mensen.

Daardoor hoeven niet eerst alle kubieke meters lucht in de kamer verwarmd worden. Integendeel, de personen die zich in de ruimte bevinden hebben snel als eerste warm, vooraleer de volledige volume lucht in de ruimte zich opwarmt. De muren, wanden en het meubilair voelen dus ook niet koud aan en ze geven daarna secundaire warmte af. Denk maar aan de zon op een warme dag: je gevel zal na een tijd in de zon warm aanvoelen en ook warmte afgeven.

Infrarood als hoofdverwarming komt een pak goedkoper uit dan gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt.

Je kantoor of badkamer hoeft bijvoorbeeld niet steeds verwarmd te zijn, dus de radiator mag daar zeker op lage temperatuur blijven staan als je er niet bent. Jouw gas- of stroomprijs kan natuurlijk hoger of lager zijn, en stijgen of dalen. Daardoor zal de prijs van infraroodverwarming, buiten de aankoopprijs, geen constante zijn. Infrarood apparaten installeren doe je gemakkelijk zelf en dankzij weinig tot geen onderhoudskosten verwarm je met een klein prijskaartje iedere ruimte.

Er zijn twee systemen infrarood apparaten beschikbaar :

  1. Infrarood panelen met lage oppervlaktetemperatuur (100°C) – dwz trage opwarmingstijd van de ruimte
  2. Infrarood radiant heaters met hoge oppervlaktetemperatuur (380°C) – dwz snelle opwarmingstijd van de ruimte.

De keuze van het gepaste apparaat evenals het aantal apparaten voor elke kamer of ruimte hangt af van :

  1. De oppervlakte (in ) en vorm van de te verwarmen ruimte.
  2. De gewenste opwarmsnelheid van de te verwarmen ruimte. Radiant heaters warmen bijvoorbeeld veel sneller op dan infrarood verwarmingspanelen.
  3. De plaats die beschikbaar is om op te hangen. De panelen kunnen aan het plafond of aan de muur hangen.
  4. Het decoratieve aspect, naargelang je smaak en het design.

 

Is infraroodverwarming duur?

Het verbruik van infrarood verwarming voor binnen hangt af van: de grootte van de ruimte (m²) die je wilt verwarmen, de buitentemperatuur, de graad van isolatie van het huis, het aantal glasramen (glas is steeds een koudebrug) en de actuele energieprijzen. In de eerste instantie zijn de investeringskost evenals de installatiekosten zeer laag. Verder kun je rekenen op een daling tot gemiddeld 30 à 40 procent in jaarlijkse energiekosten. Met zonnepanelen kan je daarbovenop nog meer kunnen besparen.

Qua energie verbruik, kunnen we wel stellen dat onze infrarood systemen ongeveer 30 à 40% besparen  ten opzichte van conventionele verwarming op elektriciteit (accumulatie), gas of stookolie.

 

Het verbruik van infraroodverwarming berekenen

Lange golf infraroodverwarming is voor binnengebruik, en verwarmt uiteraard de hele kamer. Het is een zeer goede oplossing als je je huis gecompartimenteerd en dus efficiënter wilt verwarmen. Denk maar aan de badkamer bijvoorbeeld, deze ruimte hoeft niet continue verwarmd te zijn. Hier kun je opteren voor een infraroodstraler aan de muur of plafond. Deze infrarood straler warmt snel op en verwarmt de badkamer enkel als je deze effectief gebruikt. De traditionele radiator kun je dan op een lage stand zetten (of uitschakelen) en dan bespaar je een pak geld. Zo kan je infrarood als hoofdverwarming gebruiken.

Daarbovenop hebben infrarood verwarmingstoestellen een gemiddelde levensduur van +20 jaar heeft, dus die besparing is alleen maar groter.

Hierbij enkele oplossingen / suggesties / keuzemogelijkheden (of/of) voor de respectievelijke oppervlaktes van je woning (als hoofdverwarming). Merk wel dat dit voorbeelden zijn, voor oplossingen op maat kun je vrijblijvend een offerte aanvragen.

Voor een woonkamer/zithoek van 40m²:

  1. IR Radiant heaters Flatscreen of Slimline : 2 stuks THB2200D of THE2400D (snelle opwarming – op te hangen hoog aan de wand) of
  2. IR Metaal / glas / keramisch paneel met thermostaat : +/- 4à5 stuks SWRE1000 (tragere opwarming – op te hangen aan de wand)

Voor een keuken van +/- 15m²:

  1. IR Radiant heaters Flatscreen of Slimline : 1 stuk THB2200D of THE2400D (snelle opwarming – op te hangen hoog aan de wand) of
  2. IR Metaal / glas / keramisch paneel met thermostaat : +/- 2 stuks SWRE700 (trage opwarming – op te hangen aan de wand)

Voor een badkamer van 10m²:

  1. IR Radiant heaters Flatscreen of Slimline : 1 stuk THB1500D of THE1800D (snelle opwarming  – op te hangen hoog aan de wand) of
  2. IR plafond High Speed Radiant Heater Surya 303 x 1003mm met booster – wit (snelle opwarming  – in te bouwen in plafond) of
  3. IR Multifunctionele spiegel heater SuninX – X-large

Voor een slaapkamer van +/-10 m²:

  1. IR Radiant heaters Flatscreen of Slimline :1 stuks THB1500D of THE1800D (snelle opwarming – op te hangen hoog aan de wand) of
  2. IR Metaal /glas / keramisch paneel met thermostaat : +/- 1 stuk SWRE1000 (trage opwarming – op te hangen aan de wand)

Via bovenstaande calculator kun je een schatting van het verbruik per ruimte in je huis berekenen.