Wat is Infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt door het voorzien van een onzichtbare electromagnetische straling die een golflengte hebben die tussen 780 nm en 1 mm ligt.

Verwarmen via infrarood stralen bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. Onze grootste infrarood verwarming is natuurlijk de zon welke zelfs een ijskoude winterdag lekker warm kan doen aanvoelen. Warm of koud hebben hangt niet altijd af van de temperatuur van de lucht in de omgeving. Skiers en snowboarders hebben niet altijd koud zolang de zon op hen schijnt.

Via ditzelfde principe werkt een infrarood verwarming ook voor uw huis. Onze infrarood panelen zullen dankzij hun straling alle objecten in de ruimte verwarmen op dezelfde wijze als de zon dit zou doen. Als infrarood stralen een oppervlak raken dan staan die een bepaalde warmte af aan dat oppervlak ongeacht de temperatuur van de omgeving. De meeste objecten absorberen immers deze infrarood warmte en geven ze langzaam terug af. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor de mensen. energy_saving_IR

Hoe werkt infrarood verwarming?

Zoals eerder vermeld is infrarood licht niet zichtbaar voor het menselijk oog.
De reden waarom de infrarood stralen warmte afgeven is omdat onze huid en kleren dat licht opnemen. Dat verschil is duidelijk merkbaar als je in de zon zit ten opzichte van de schaduw. In de zon voel je veel meer infrarood stralen op je huid die je warm houden, terwijl er in de schaduw veel minder infraroodstraling je bereikt.

Waarom infrarood verwarming gebruiken?

Infrarood zorgt voor een niet uitdrogende warmte. Het is vergelijkbeer met de stralen van de zon maar dan zonder de schadelijke UV stralen.

Het verwarmt u en uw omgeving op in een energie efficiente manier. De panelen kunnen u van warmte voorzien waar u wilt en wanneer het wilt. Zo kan U uw hele huis via infrarood panelen verwarmen. De kosten om uw hele huis te verwarmen worden zo gelimiteerd. Via thermostaten en schakelaars kan u beslissen welke ruimtes u verwarmt op welke tijd van de dag. Zo kan u de verwarming aanschakelen als u een ruimte binnenkomt en terug uitschakelen als u deze verlaat.

– De kosten van infrarood verwarming liggen beduidend lager in vergelijking met andere verwarmingsmethodes.
– De panelen kunnen uitgerust worden met een schilderij of foto erop afgebeeld.
– Infralia panelen vereisen weinig tot geen onderhoud.
– De panelen kunnen tot over 100.000 uren meegaan.
– Ieder panel kan afzonderlijk of in groep bediend worden .

infrared_heating_diagram

 

De voordelen van infrarood verwarming

Infrarood Radient Verwarming
Infrarood verwarming of IR verwarming is aan een snelle opmars bezig als verwarmingskeuze voor thuis of op kantoor. Verwarmen op infrarood heeft dan ook tal van voordelen. Om er slechts enkele te noemen:

  • Energiezuining: Infrarood verwarmingspanelen zijn zeer energiezuinig en beperken het energieverbruik tot 50% van de traditionele  manieren van verwarmen.
  • Zuinig: De prijs van infrarood verwarming wordt laag gehouden, omdat er geen zware installatiekosten aan verbonden zijn. Met een eenvoudig stopcontact kan u al van start gaan.
  • Gezond: Het is een heel comfortabele manier van verwarmen, die bovendien gunstige effecten heeft op de gezondheid.
  • Ecologisch: Ook bent u met infrarood panelen heel ecologisch bezig: behalve de lage energiekosten, bestaan de verwarmingspanelen  uit gerecycleerd materiaal.

Bekijk alle voordelen >

Light_Spectrum

Weetje: Wie heeft infrarood ontdekt?

William Herschel ontdekte in 1800 het infrarood. Hij deed dat door met een thermometer de temperatuur te meten van het spectrum van licht dat door een prisma viel.

Hij stelde vast dat de temperatuur in het rode deel van het spectrum hoger was dan in het blauwe deel. In het deel van het spectrum dat voorbij het rood lag, mat hij een nog hogere temperatuur en hij concludeerde dat er in dit deel van het spectrum licht bestaat dat niet voor het menselijk oog waarneembaar is. Die nieuwe regio in het elektromagnetische spectrum is de infraroodstraling.